17 Mart 2010 Çarşamba

Face Detection ( Yüz Tanıma ) Teknolojisi



Bildiğiniz gibi fotoğraf makinesi üreticileri dijital sistemde kafamızı karıştırmak için türlü numaralar peşinde koşuyorlar her gün.
Artık gerek DSLR, gerekse Compact fotoğraf makinelerinde Face Detection (Yüz Tanıma) Sistemi diye bir teknoloji geliştirildi.
Kompozisyondaki insan yüzleri üzerinde otomatik olarak netleme ve pozlama sağlayan bir teknoloji bu.

Yüz tanıma teknolojisi sayesinde fotoğrafı çekilen kişilerin yüzleri gölgelerden arındırılıyor. Giyilen kıyafetin rengi ve arka plandan makineye düşen ışık gibi nedenlerle karanlık çıkabilen ten rengi, yüz tanıma özelliğiyle aydınlık ve net bir şekilde fotoğraflanabiliyor. Bu özellik çerçeve içine alınan yüzün konumunu saptayarak bu noktaya odaklanıyor ve makine ayarlarını da tespit edilen konuma göre düzeltiyor.
Yüz tanıma (face detection) yazılımı, kamerada bulunan ana devrenin içine yerleştirilmiş bir entegre devre içinde yer alıyor.

Sistem aktif hale getirildiğinde, resim çerçevesinde yer alan 10-15 taneye kadar insan yüzü tanımlanıyor ve diğer objelerden ayrı işlem görüyor.

Bu yüzlerden baskın olan yeşil çerçeve ile, diğer yüzler ise beyaz çerçeve ile işaretleniyor. Söz konusu işlem 0.05 saniye içinde gerçekleşiyor.

Bu şekilde insan konulu fotoğraf çekimlerinde hata payı büyük oranda azalıyor. Kameradaki yazılım metre, parlaklık, ışık ve beyaz ayarlarının tamamını insan yüzlerini referans alarak yapıyor.
Nikon'un Coolpix S60 modelinin lansmanı için bu konuyu temel alarak yapmış olduğu reklam çalışması gerçekten çok yaratıcı ve esprili. Bu tanıtım görsellerini de konuyu pekiştirmek açısından sizlerle paylaşmak istedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder