14 Mayıs 2010 Cuma

Fotoğrafların Gücü...


Selamlar,
Her zaman bahsederiz ya bir fotoğraf bin kelimeye bedeldir diye.
Sayfalar arasında dolaşırken Amerika'da yaşayan fotoğrafçı Chris Jordan'ın bir çalışması ilgimi çekti.
Kuzey Pasifik’teki Midway Adaları yakınlarındaki Albatros kuşlarının hikayesi kullandığımız plastik maddeler ile dünyamızı nasıl yok ettiğimizi en yalın ve vurucu hali ile gözler önüne seriyor.
İnsanların sahillerde bıraktıkları her türlü plastik nesneyi besin maddesi sanan anne kuşlar, bebeklerine bu plastikleri yemeyi öğretiyorlar.
Normalde 50 yıl kadar yaşayabilen albatroslar 1 yıl içinde ölüyorlar. Yedikleri plastikten dolayı hızla çürüyen bedenleri ne yazık ki bu fotoğraflardaki hali alıyor.

Midway Adaları
Chris Jordan, son fotoğraf projesinde “Pasifik Çöp Girdabı’nın Kalbi” olarak nitelendirilen Midway Adaları’na seyahat etti.
Midway Atolü ya da Midway adaları, Kuzey Amerika ve Asya'nın yaklaşık olarak tam ortasında bulunuyor. Midway Adaları'na düzenli gidiş-geliş imkânı yok.
Amerika Birleşik Devletleri Vahşi Hayatı Koruma Programı, adaya yalnızca kendi olanaklarıyla ulaşabilecek kişilerin ziyaretine müsaade ediyor.
Adada turist ağırlayacak imkânlar olmadığı gibi herhangi bir üretim de yapılmıyor, yaşam için gerekli bütün malzemeler anakaradan devlet olanaklarıyla getiriliyor.
Adalarda iki havaalanı ve bir liman bulunuyor.
Peki, nasıl oluyor da anakaraya bu kadar uzak bir doğada, kuşlar bu kadar plastikle zehirleniyor?
Pasifik Çöp Girdabı
Türkiye’nin yüzölçümünün iki katı büyüklüğünde bir girdabın Büyük Okyanus’un tam ortasında, Hawaii’ye yakın Midway Adalarını daire içine aldığını düşünün… Bu girdap okyanus akıntılarıyla anakaradan taşınan çöp kitlelerinin yığınlar haline gelmesiyle oluşuyor.
Albatros yavruları bu plastik çöplerle besleniyorlar
Midway Adalarındaki Albatros yavruları, ebeveynleri tarafından, ada sahillerine taşınan bu plastik çöplerle besleniyorlar.
Yetişkin kuşlar, kıyıda biriken plastikleri yiyecek sanıp hem kendileri hem de yavrularını besliyorlar.
Sonunda ebeveyn albatroslar ve ardından bir yıl içinde yetişkin haline gelen yavruları plastikle beslendikleri için ölüyorlar.
Sadece albatroslar değil, birçok kuş ve deniz turu yok olma tehdidi ile karşı karşıya…
Fotoğrafçı Chris Jordan, ölen ve kıyıda kuruyan Albatros kuşlarını hiç dokunmadan fotoğraflamış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder