27 Ekim 2010 Çarşamba

Havai Fişek Fotoğrafı Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Cumhuriyet Coşkusu Fotoğraf Yarışması'nda 3.lük Alan Fotoğrafım

Merhabalar,
Kısa bir aranın ardından blog yazılarıma devam ediyorum.
Bildiğiniz gibi İki gün sonra Cumhuriyet Bayramı kutlanacak ve İstanbul için bu kutlamaların bir başka güzel yanı da boğazda yapılan Havai Fişek gösterileri. Biz fotoğrafçılar için de tam bir görsel şölen ve şans. Bir de belediyenin ve İFSAK'ın birlikte düzenlemiş oldukları fotoğraf yarışması olunca daha keyifli ve heyecanlı bir hal alıyor.
Ben de nacizane bu yarışmalarda derece almış bir fotoğrafçı olarak kendi bildiklerimi ve uyguladıklarımı sizlerle paylaşmak istedim.

Havai Fişek Fotoğrafı Çekerken;

- İlk önemli konu sakin ve rahat çalışılabilecek, tripod kurulabilecek bir mekan bulmak. Uzun pozlama yapacağınız için elde çekmek mümkün değil, mutlaka sağlam bir tripod olmalı ve sağdan soldan çarpanlar, müdahale edenler olmamalı.

- Makinenin sallanma riskini en aza indirmek için uzaktan kumanda veya kablo deklanşör kullanmak en iyisidir. Bunlar yoksa makinelerde bulunan self timer modu da işimize yarayabilir. Self-timer kullanmanın dezavantajı havai fişek patlamaya başladığında basarsanız size birkaç saniye kaybettirebilir, çok iyi ayarlamak lazımdır. Diğer malzemeleri kullanırsanız hem havai fişeklerin hareketlerini vizörden değil çıplak gözle izleme keyfine varırsınız hem de zamanlamanızı daha iyi yapabilirsiniz.

- Çekim yapacağınız mekanı önceden belirleyin. Fişekler nereden atılacak, arka planında ne yer alacak bunlar oluşturacağınız kompozisyonlar için çok önemlidir. Gösterinin başlamasına kısa bir süre kala gidip yer aramayın hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

- Kompozisyonunuzun çerçevesini mutlaka patlamalar başlamadan önce oluşturun ve havai fişeklerin çıkabileceği yüksekliği ortalama hesaplayın. Daha sonra çektiğinizde görüntüleri kompozisyonunuzda yarım kalmasın.

- Havai fişek gösterilerinin toplam süresi 10-15 dakikadır. Bütün hazırlığımızı önceden tam ve doğru yapmalı, birkaç deneme fotoğrafı ile antremanımızı tamamlamalıyız ki bu kadar kısa süreden en yüksek verimi alalım.

- Tripotunuzu kurduğunuzda ve kompozisyonunuzu yaptığınızda ufuk çizginizin mutlaka düz olmasına özen gösterin ve çekeceğiniz kompozisyonun yatay veya dikey kadraj olmasına da mutlaka önceden karar verin.

- Havai fişek gösterilerinin en büyük problemlerinden birisi de oluşan yoğun dumandır. Hele bir de hava rüzgarsız ile yoğun duman fotoğraflarınızda istenmeyen sonuçlar çıkaracaktır. Bu yüzden ilk çekilen fotoğraflar her zaman daha keskin ve iyi sonuçlar verir. İlk fotoğraflara yoğunlaşmak önemlidir.

- En önemli sorulardan birisi de hangi diyafram ve sürede çekim yapılmasıdır. Bunun için öngörülen ortalama diyafram değerleri f:8 ila f:16 arası olan değerlerdir. Ben f:11 ile çok güzel sonuçlar alıyorum. Çekim süresi olarak ise ya diyafram öncelikli moda aldığınızda f:11’e karşılık gelen enstantaneyi kullanın ya da daha değişik bir uygulama olarak makinenizi manuel modda kullanarak enstantane süresini BULB olarak ayarlayın. Burada siz deklanşöre bastığınızda makine pozlamaya başlar, deklanşörden elinizi çektiğinizde bitirir. Birkaç saniye iyi sonuçlar verebilir. Deklanşöre çok uzun süre basmayın çünkü üstüste ve aynı yerlere denk gelen patlamalar fotoğrafınızın fazla pozlanmasına sebep verecektir.

- ASA (ISO) ayarınızı düşük tutmanız iyi olacaktır. 100 ISO iyi sonuç verecektir. Çekeceğiniz fotoğraflarda arka plan siyah olacağından yüksek ASA kullanırsanız bu siyahlarda çok noise gözükecektir ve kötü sonuçlar verecektir.

- Netleme ayarınızı manuel olarak kullanın. AF ayarını kullanırsanız çekim sırasında makineniz netleme için referans bir nokta bulamayabilir ve netleme yapmadığı için fotoğraf kaçırabilirsiniz. Bu sebepten önce sonsuza veya kadrajınızın içinde bir referans noktasına netlemenizi AF olarak yapın, daha sonra makinenizin netleme modunu MF yaparak kullanın. Objektiflerinizin sarsıntı önleyici sistemi varsa bunu kapalı konumda tutun. Böyle çok karanlık bir ortamda işe yaramayacağı gibi sarsıntı bile oluşturma ihtimali olabilir.

- Hızlı hafıza kartları kullanmaya özen gösterin. Çünkü düşük hızlı kart kullanır iseniz kartın işleme süresi uzayacaktır ve bu sebepten yeni ve daha güzel bir patlamayı kaçırabilirsiniz. Eğer RAW veya RAW+Jpeg çekiyor iseniz çok uzun yazma süreleri gerekebilir. İşi şansa bırakmamak için sadece Jpeg çekmek daha pratik olabilir.

- Fotoğraf makinenizin bataryası mutlaka tam dolu olsun ve yanınızda yedek batarya olması riskleri minimuma indirmek için faydalı olacaktır.


2 yorum:

  1. bu kayıda bayıldım uygulayabilirim inaşllah:)

    YanıtlaSil
  2. birde tam olarak nerelerde çekim yapacağımız hakkında bir kaç öneri verirsen çok seviniriz...

    çünkü biz o tarafları bilmiyoruz :(

    YanıtlaSil