16 Kasım 2011 Çarşamba

Türkiye’nin ilk fotoğraf müzesi İstanbul’da açılıyor…

Basın Bülteni

Türkiye’nin ilk fotoğraf müzesi İstanbul Kadırga’da açılıyor…

Fotoğraf sanatının dününe
ve bugününe tanıklık edecek


Fatih Belediyesi ile Fotoğraf Dostları Derneği’nin işbirliğiyle kurulan İstanbul Fotoğraf Müzesi; 19 Kasım 2011 Cumartesi günü Kadırga’daki binasında açılıyor.

Türkiye’de fotoğraf sanatını desteklemek, dünyadaki yerini almasına katkıda bulunmak, her yaş ve kesimden yetenekli fotoğrafçıya görünürlük sağlarken fotoğraf izleyicisini yeni ve taze bakışlarla tanıştırmak, fotoğraf sanatını kullanarak geniş kitlelerde farkındalık yaratmak ve fotoğrafımızın görsel belleğini oluşturacak fotoğraf ve fotoğrafçıları biraraya getirmek misyonlarıyla Fatih Belediyesi’nin işbirliğiyle Fotoğraf Dostları Derneği tarafından kurulan İstanbul Fotoğraf Müzesi; koleksiyonları, sergileri, yayınları, fotoğraf arşivi, kütüphanesi, etkinlikleri ve fotoğraf sanatımızın gelişmesine yönelik proje ve eğitimleriyle İstanbul’a yepyeni bir kültür hizmeti sunacak.

İstanbul’un tarihi çehresinde özel bir yeri olan, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde sarayların ve seçkin yerleşimin yer aldığı, Sultanahmet yakınındaki Kadırga semtinde bulanan müze; Fatih Belediyesi’nin Kadırga Kültür Merkezi binasında tahsis ettiği bin metre karelik bir alanda, beş fotoğraf galerisi, fotoğraf arşivi ve bir kütüphaneden oluşuyor. Uzun yıllardan beri fotoğrafçıların rüyası olan bu müze Fotoğraf Dostları Derneği tarafından yönetiliyor.

Klasikler Galerisi müze koleksiyonundaki fotoğraflarla oluşturulan sabit sergiye ev sahipliği yaparken diğer galeriler süreli sergilerle ülkemiz ve dünya fotoğrafından farklı örnekler sunacak. Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları – İz Bırakanlar sergisi fotoğraf sanatımızın her alanında emek ve üretimleriyle iz bırakan, fotoğrafımızın öncü kuşağından, bir kısmı bugün artık aramızda bulunmayan bazı isimlerin müze koleksiyonunda yer alan eserlerinden oluşuyor.

Müzenin ilk süreli sergileri ise; 200 fotoğraf ve fotoğrafçının yer alacağı Fotoğrafımızda Bugün – 2011 sergisi ile yayınlanmış fotoğraf kitaplarının sergileneceği Basılı Fotoğrafımız – Albümler sergisi.

Salı ve pazar günleri arasında açık olacak olan İstanbul Fotoğraf Müzesi 10:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzenin ziyaretçileri sergileri izlemenin yanı sıra müze arşivi ve kütüphanesinden de faydalanabilecekler.


Ayrıntılı bilgi, röportaj ve görsel malzeme talepleriniz için:

İlknur Bulut | ilknur@istanbulfotografmuzesi.org | 532.715 07 44

****

Fotoğraf sanatımızın ‘Klasik’leri İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde

Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları – İz Bırakanlar



‘Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları – İz Bırakanlar’ sergisi fotoğraf sanatımızın her alanında emek ve üretimleriyle iz bırakan, fotoğrafımızın öncü kuşağından, bir kısmı bugün artık aramızda bulunmayan bazı isimlerin müze koleksiyonunda yer alan eserlerinden oluşuyor.

Fotoğraf sanatının klasiklerini bir sistem içinde biraraya getirmek, korumak, sergilemek ve tanıtmak hiç kuşkusuz bir fotoğraf müzesinin en önemli görevlerinden biri. Bu yüzden Türkiye’nin ilk fotoğraf müzesi tasarlanırken, içinde yer alan beş galeriden biri
’Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları – İz Bırakanlar’ başlığı altında daimi bir sergi olarak düzenlendi. Çetin Nuhoğlu’nun sponsorluğunda açılan Klasikler Galerisi’nde kimileri artık aramızda bulunmayan 50 fotoğraf sanatçımız birer eseriyle temsil ediliyor. Bu sergi sanatçıların eserlerinin ait olduğu dönemlerin teknik ve imkanlarıyla ürettiği bir baskı koleksiyonudur.

Klasik profilini oluşturan sanatçılar mükemmel zevklerinin yanı sıra, yaratıcı dehaya ve o dönemdeki güçlükler karşısında, fotoğraf sanatını sürdürebilmenin güçlü iradesine sahip kişiliklerdi. Bu eserler, fotoğrafımızın zaman imbiğinden geçerek günümüze gelen hatıraları ve belgeleridir.

Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları – İz Bırakanlar sergisinde fotoğrafları yer alan isimler alfabetik sırayla:

Ahmet Kayacık, Ara Güler, Atilla Torunoğlu, Baha Gelenbevi, Cafer Türkmen, Coşkun Aral, Ergun Çağatay, Ersin Alok, Esat Tengisman, Fethi Sabunsoy, Fikret Minisker, Fikret Otyam, Gökşin Sipahioğlu, Güler Ertan, Gültekin Çizgen, Güneş Karabuda, Halim Kulaksız, Haluk Doğanbey, Hüsnü Gürsel, İbrahim Demirel, İbrahim Zaman, İhsan Erkılıç, İnci Moran,İsa Çelik, İzzet Keribar, Kemal Baysal, Limasollu Naci, Mehmet Avcıdırlar, Muhlis Hasa, Mustafa Kapkın, Mustafa Türkyılmaz, Nusret Nurdan Eren, Oruç Muradoğlu, Othmar, Sami Güner, Ozan Sağdıç, Reha Günay, Sabit Kalfagil, Sedat Pakay, Selahattin Giz, Semiha Es, Sıtkı Fırat, Şahin Kaygun, Şakir Eczacıbaşı, Şemsi Güner, Şinasi Barutçu, Yılmaz Kaini, Yusuf Tuvi, Yusuf Ziya Ademhan, Zeki Faik İzer.

Fotoğraf sanatımıza güncel bir bakış ve fotoğraf kitapları sergisi

Fotoğrafımızda Bugün - 2011
Basılı Fotoğrafımız – Albümler


Her kuşaktan, her kesimden, alaylı ya da eğitimli, yaklaşık 150 fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşan ‘Fotoğrafımızda Bugün - 2011’ ve müzenin kitap koleksiyonunun sergilendiği ‘Basılı Fotoğrafımız - Albümler’ İstanbul Fotoğraf Müzesi’nin ilk süreli sergileri.

Fotoğraf sanatımıza güçlü bir kimlik kazandırmanın yanı sıra fotoğraf sanatının kalıcı hale getirilmesini de görev bilen İstanbul Fotoğraf Müzesi daimi sergisinin yanı sıra iki süreli sergiyle açılışını yapıyor.

Fotoğrafımızda Bugün – 2011, fotoğrafımıza güncel bir bakış sağlarken, aynı zamanda da bir milat oluşturuyor. Müzenin açılışı için düzenlenmiş olan ve birden fazla galeriye yayılacak genişlikteki bu büyük sergi, genel yapısıyla bir ilk. Dünden bugüne geleneksel yaklaşımın derin izlerini görmenin mümkün olduğu sergide yalnız fotoğraf virtüözlerimizin eserlerini değil, Cumhuriyet Dönemi fotoğraf macerasını da izlemek mümkün olacak.

Fotoğraf sanatımızın içlerinde Ozan Sağdıç, Arif Aşçı, Coşkun Aral, Ergun Çağatay, Ersin Alok, Halim Kulaksız, İbrahim Zaman, İzzet Keribar, Sabit Kalfagil, Yusuf Tuvi, Mehmet Kısmet, Attila Durak, Ahmet Öner Gezgin, Engin Yıldız, Coşkun Aydın, Yavuz Sarıyıldız ve Özcan Ağaoğlu gibi isimlerin de yer aldığı yaklaşık 150 seçkin isminin eserlerinden oluşuyor.

‘Basılı Fotoğrafımız – Albümler’ sergisinde ise fotoğraf albümlerininin kalıcılık ve daha geniş kitlelere ulaşabilmedeki öneminden yola çıkılarak albümler, kitaplar ve portfolyolardan oluşan önemli bir seçki fotoğrafseverlerin beğenisine sunuluyor. Bu koleksiyon serginin ardından müzenin arşivinde araştırmacıların kullanımına açılacak.

Sergiler 20 Kasım 2011 – 19 Şubat 2012 tarihleri arasında gezilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder